Nașii sunt, alături de părinți, cele mai importante persoane prezente la un botez. Rolul lor este unul foarte activ înainte, în timpul și după ceremonia propriu-zisă. Nașii comandă lumânări botez, comandă trusoul pentru botez, colaborează cu preotul pentru desfășurarea ceremoniei, aduc ulei și vin la biserică și aranjamente florale pentru cristelniță. Tot ei aduc mici decorațiuni cu fundițe și cruciulițe pe care le prind în pieptul invitaților.

De unde se comandă lumânările pentru botez

lumanari-nunta-cu-floarea-soarelui_l24-228x278Lumânările pentru botez din zilele noastre au de cele mai multe ori un design foarte frumos și sofisticat și sunt create cu migală de designeri florali. Sunt comandate de nași care le și poartă în biserică. Prin urmare se comandă în florării împreună cu cei care le decorează.

Florile atașate lumânărilor de botez pot fi alese de nași, de părinți sau la indicația specialiștilor din florărie. În tradiția creștină crinul este o floare specială, atașată de multe ori lumânărilor de botez împreună cu frunzele de ferigă, crenguțele de brand sau buchete de floarea miresei. Se pot folosi însă și trandafiri, frezii sau combinații de flori exotice. Totul depinde de anotimp, preferință, buget și personalitate.

Semnificația lumânărilor de botez

Lumina lumânărilor are o semnificație specială în tradiția creștină. Ea ne însoțește de la botez la nuntă până la momentul trecerii în neființă. Lumina reprezintă viață, înțelepciune, speranță, renaștere și transformare. Din acest motiv, cei care comandă lumânări botez sunt de obicei numiți părinți spirituali, purtători de lumină pentru sufletul celui botezat.

Botezul aduce sufletul copilului din întuneric la lumină iar aici intervine semnificația specială a lumânărilor. Lumânările au și un rol estetic în zilele noastre. Cele mai multe sunt decorate cu buchete superbe de flori care adaugă la semnificația specială a luminii frumusețea și culoarea aducătoare de încântare a florilor.

Câte lumânări sunt necesare la botez

În România este necesară o singură lumânare pentru botez care este cumpărată și adusă de nași. În alte tradiții, de exemplu cea greacă, se folosesc trei lumânări. Una mare și două mai mici care se oferă copiilor care participă la ceremonie.

În general, lumânările ar trebui să fie din ceară pură de albine. Albinele și ceara curată au o semnificație aparte simbolizând hărnicia continuă, puritatea și munca neîntreruptă pentru curăția sufletului. Lumânarea poate să fie lungă sau scurtă, albă sau galbenă. În general este împodobită cu flori, voaluri, dantele, crenguțe sau flori uscate și are un design special.

Mai modern, cei care comandă lumânări botez preferă să atașeze ansamblului și diverse jucării vesele sau să folosească tematici din filme de animație precum Minionii sau alte personaje caraghioase și simpatice. În general, astfel de practici nu sunt apreciate de preoți însă nașii care aleg lumânările pot face cum doresc.

Ce se face cu lumânarea după botez

Nu există o regulă fixă ci multe tradiții specifice unor anumite regiuni și multe preferințe personale. Lumânarea se aprinde în timpul botezului iar apoi poate decora masa oferită în cinstea noului botezat. În unele regiuni lumânarea se poate oferi bisericii, poate fi lăsată să ardă în biserică, poate fi arsă acasă sau aprinsă la împărtășania micuțului. În alte regiuni, lumânarea de botez iar este pur și simplu păstrată intactă ca amintire.

Botezul este un pas extrem de important în viața copilului. Este o ocazie de bucurie, lumină, semnificație și emoție. Merită toată investiția și tot fastul pentru că amintirile îl vor urmări pe cel mic pentru tot restul vieții.

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY