Transporturile sunt coloana vertebrală a unei țări. Nu există economie fără transport aerian și naval, pe șosele și căi ferate. La fiecare din aceste puncte de transport există cântare industriale, mari și robuste, capabile să suporte greutăți uriașe. În unele locuri se folosesc chiar și mai multe tipuri de cântare. Unele se folosesc la ambalarea mărfurilor iar altele sunt cântare autovehicule pe care se cântăresc mașini, camioane și tiruri.

Stai pe loc, s-a pus cântarul!

Poate ați auzit pe la știri sau pe la prieteni transportatori îngrijorați expresia “pe cutare drum s-a pus cântarul” sau  “tiriștii sunt trași pe dreapta în zona cutare pentru cântar”. De ce s-or speria oare transportatorii de aceste cântare autovehicule? Pentru că ele nu mint. Orice kilogram în plus peste greutatea admisă te acuză. Te faci vinovat de încălcarea legii și în plus ești și pericol public. Așa că tragi pe dreapta și aștepți să plece. Cântarele folosite în trafic sunt mobile. Cele pe care ar trebui să le folosească firmele de transport pot fi și fixe.

De ce se cântăresc mașinile

Scopul cântăririi autovehiculelor este unul cât se poate de concret: siguranța pe șosele și nevoia de precizie în comerț, industrie și alte ramuri bazate pe date și cifre. Orice firmă vrea să știe că a primit și a trimis cantitatea exactă de mărfuri pentru care a plătit sau a fost plătită. Pentru că cele mai multe mărfuri sunt transportate în zilele noastre fie cu tirul, camionul, tractorul sau duba, se folosesc intens diferite tipuri de cântare autovehicule. Cântarele sunt folosite în egală măsură de firmele transportatoare și de cei care aplică legea adică direcțiile de transport și poliția.

cantar-auto-beton-4

Cum sunt construite cântarele pentru mașini

Cântarele pe care le vede toată lumea fie la întrarea într-un depozit de marfă, într-o fermă agricolă sau într-o fabrică sunt amplasate acolo pentru a oferi date despre greutatea mărfurilor transportate. Pentru ca șoferii să fie relaxați chiar dacă aud că s-a pus cântarul, ar trebui să știe încă de la plecarea în cursă faptul că au greutatea corespunzătoare. Există cântare pentru autovehicule mari, camioane, tiruri și alte vehicule pe multe axe și cântare autovehicule mici pentru autoutilitare, mașini pe 2 axe, dube și chiar căruțe. Primele, au mai multe celule de cântărire iar cele din urmă ceva mai puține. Cântarele pot fi construite din beton, beton și metal sau numai metal. Sunt dotate cu rampe care facilitează accesul mașinilor și sunt conectate la calculatoare care colectează date despre cântărire.

Cântarele folosite pe șosele și pentru evaluarea greutății mașinilor de marfă sunt obiecte robuste, ușor de întreținut și care de obicei rezistă la variații de temperatură, presiune și greutate. Celulele de cântărire sunt făcute să transmită semnale electrice sub presiunea roților iar astfel se măsoară greutatea fie pe axă fie greutatea totală.

Cântarele au garanții de utilizare chiar și de câteva zeci de ani și sunt destinate folosirii intensive și rapide necesare în transporturi. Domeniile de activitate în care se folosesc sunt dintre cele mai diverse și variază de la agricultură la cariere de piatră, industria lemnului, industria chimică și alimentară. Folosirea cântarelor pentru autovehicule este absolut necesară pentru orice domeniu care are nevoie de cifre exacte și care vrea să mențină siguranța pe șosele!

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY