Pastele este o sarbatoare crestina care comemoreaza invierea lui Hristos. Sarbatoarea Pastelui a fost cea mai veche zi de sarbatoare pe care Biserica crestina a hotarat-o. La fel ca si Pastele evreiesc, Pastele ortodox este o sarbatoare care nu are o data fixa. Data Pastelui se stabileste dupa calendarul lunar, si nu pica in aceeasi duminica in fiecare an. Data la care se sarbatoreste Pastele a fost hotarata in anul 325 la Sinodul de la Niceea. Sinodul a stabilit ca Pastele sa fie sarbatorit in prima duminica dupa luna plina care apare dupa echinoctiu (in jurul datei de 21 martie). Cu toate acestea, in cazul in care luna plina are loc duminica, Pastele va fi sarbatorit duminica urmatoare.

In Biserica Ortodoxa, Pastele marcheaza inceputul anului bisericesc. La fel ca multe alte sarbatori crestine, celebrarea Pastelui contine o serie de elemente de origine pagana, sau populare religioase tolerate de Biserica. Printre acestea sunt obiceiurile care sunt asociate cu oul de Paste, pasca si alte produse alimentare speciale precum si conceptul european al Iepurasului de Paste. Pentru o gama variata de cosuri cadou puteti vizita site-ul https://www.giftidea.ro. Iepurasul de Paste apare mentionat abia in secolul al XVII-lea. In timp ce Iepurasul de Paste este principalul furnizor de oua, in sarbatoarea europeana de Paste au existat si alte personaje magice, cum ar fi gaini de Paste, berze, vulpi sau alte creaturi.

In familie si in comunitatile diferitelor confesiuni crestine, Duminica Pastelui a fost intotdeauna o zi de sarbatoare plina de bucurie. In Evul Mediu, a fost adesea ales ca ziua pentru incoronarea regilor. Incoronarile se faceau atunci deoarece masa festiva era una extrem de elaborata, mai ales in traditia ortodoxa. Din ziua in care s-a terminat Postul de patruzeci de zile, se pot consuma diferite produse alimentare speciale pregatite pentru sarbatoarea Pastelui. Cosurile cu produse traditionale sunt la mare cautare in aceasta perioada.

Cos-impletit-maro-336x336

In Europa de Est, incondeierea oualelor este o traditie populara straveche, pretuita in familie si transmisa din generatie in generatie. In Rusia tarista, aceasta indeletnicire a fost practicata la un grad atat de inalt, incat bijutieri celebri ca Faberge au incercat sa imite modelul si tehnicile de incondiere. Ouale erau decorate cu cu frunze de aur si safire, sau incondeiate cu vopsele de casa cu modele geometrice, animale sau motive florale.

Motivele geometrice sunt probabil cele mai vechi, si variaza de la linii orizontale si verticale simple, pana la simboluri soare sau linia fara sfarsit. Unele dintre cele mai complexe modele incorporeaza stele si rozete, desene sau modele de animale si pasari dintre cele mai rare. Ouale se decorau cu reni pentru a simboliza bogatia si prosperitatea, in timp ce faina sau picioarele de gaina simbolizeaza fertilitatea si implinirea dorintelor. Fluturii, pestii si caii sunt de asemenea, ocazional inclusi in repertoriul de design. Din lumea plantelor, pinii sunt desenati pentru a simboliza tineretea si sanatatea.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY