Arta olaritului este una dintre cele mai vechi indeletniciri. Oamenii produceau vase folosind argila inca din perioada anilor 7000 i.H., fiind folosita pana si in construirea statuetelor sau statuilor de mari dimensiuni deoarece se puteau reproduce aproape toate formele.
Exista mai multe tipuri de ceramica, iar diferenta dintre ele consta in temperatura la care este arsa argila si calitatea ei. Trebuie sa stiti ca daca temeperatura este mai mare atunci si produsul final este mai rezistent si mai fin. Principalele tipuri de olarit sunt ceramica, portelanul si ceramica emailata.
La inceput cea mai raspandita a fost ceramica, doarece se realizeaza cel mai usor si nu la temperaturi foarte ridicate. Pentru inceput, portelanul a fost folosit doar in China, deoarece structura sa era foarte tare si delicata, si doar chinezii stiau cum sa il produca.
Istoria olaritului este destul de vasta. Grecii aveau o serie de vase produse ce serveau in depozitare, pentru bautura, imersie sau amestecare. Vasele grecilor erau ornate intr-un mod extraordinar si totodata neobisnuit: contrastul era intre negru si rosu, rosu pastrandu-se de la culoarea argilei arse.

La islamici ieseau in evidenta prin scrierile arabice extraordinare, folosite ca element decorativ, dar si prin finisajele facute. De la islamici a ajuns in Europa ceramica acoperita cu un strat de glazura alba, pictata in stil renascentist, avand si denumirea de majolica.
Pentru portelan, cei mai cunoscuti sunt chinezii. Eu au avut o istorie constanta si continua in ceea ce priveste olaritul. Eu ornau mormintele sau construiau cai modelati de mari dimensiuni. Eu am preferat portelanul pentru sunetul pe care il scoate atunci cand este lovit usor.
Prima fabrica de portelan din Europa a fost in Meissen, in Saxonia (1709), apoi au aparut si altele in Bavaria, Sevres, Chelsea si nu in ultimul rand Worcester, in Anglia, unde oamenii au inventat o alta varianta de portelan, mult mai fin.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY