Este ușor să se identifice sursele de stres in urma unui eveniment major de viata, cum ar fi o schimbare a locului de muncă, oschimbare a domiciliului sau pierderea unei persoane pe care iubit-o, dar identificarea surselor de stres de zi cu zi poate fi mai complicata.
La fel, este destul de ușor să trecem cu vederea propriile gânduri, sentimente, și comportamente ce contribuie la nivelul de stres. Sigur ca știi că ești mereu îngrijorat de termenele de lucru, dar poate ca doar amânarea ta este cea care provoacă stresul mai degrabă decât cerintele actuale pe care trebuie sa le indeplinesti la locul de muncă,.
Pentru a identifica adevăratele surse de stres, uita-te atent la obiceiurile, atitudininea si scuzele pe care le ai:
• Ai o explicatie pentru faptul ca te gandesti ca stresul este doar o stare de moment (“doar in acesst moment sunt un milion de lucruri ce sunt in desfasurare”), chiar dacă nu iti poti aminti ultima dată când ai luat o pauză?
• Ai defini stresul ca o parte integrantă a muncii sau de viață acasă (“Lucrurile sunt întotdeauna nebune pe aici”), sau ca o parte a personalității tale (“am o mulțime de energie, asta-i tot”)?
• Gasesti pretexte pentru stresul tau in alte persoane sau in evenimentele externe, sau ai impresia ca aceasta este starea ta normala?
Până când accepti responsabilitatea pentru rolul jucat în crearea sau menținerea acestei stari de stres, nivelul de stres va rămâne în afara controlului tău.
SFAT:
Începeți un jurnal de stres:
Un jurnal de stres va poate ajuta să identificați factorii ce produc stres in mod regulat în viața ta și modul în care interactionezi cu acestia. De fiecare dată când te simți stresat, urmăreste acest stres în jurnalul tău. Ca să păstrați un jurnal de zi cu zi, veți începe să vedeți tipare și teme comune. Scrie:
• Factorul cauzator de stres (incearca sa ghicesti daca nu esti sigur)
• Cum te-ai simțit, atat fizic cat si emotional
• Cum ai acționat ca răspuns
• Ce ai făcut să te simți mai bine

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY