Trecand usor de jumatatea lunii septembrie,  in data de 17 septembrie, arabii ocupa Alexandria in anul 642 si ulterior ard biblioteca celebra de aici; in anul 1630 este fondat orasul Boston, Massachusetts; astronomul britanic William Herschel a descoperit un satelit al planetei Saturn, pe care ulterior il va numi Mimas.

In lumea sportiva, in data de 17 septembrie, finlandezul Taisto Maki devine primul om care a alergat 10 000 de metri in mai putin de 30 de minute, iar la Seul se deschide a XIV a editie de vara a jocurilor olimpice (1988).

Printre evenimentele de cultura generala se numara momentul memorabil in care Papa Ioan Paul al II-lea imbratiseaza un baiat infestat cu SIDA in timpul vizitei la San Francisco; iar in 1983 Vanessa Williams devine prima afro-americana Miss America. In 1991, Linus Torvalds lanseaza prima versiune de Linux.

In data de 17, au avut loc cateva evenimente petrecute in timpul celui de-al doilea razboi mondial: armata sovietica ataca Polonia dinspre est, la doar 16 zile dupa ce a fost atacata de Germania Nazista dinspre vest; in aceasta zi se planuia a fi atacata Anglia de catre trupele germane, dar din cauza opozitiei masive a Royal Air Force a fost amanata pe termen nelimitat; armata a IVa romana reuseste dupa lupte grele sa forteze Muresul in centrul Transilvaniei, zdrobind rezistenta armatelor germano- ungare.

La inceput de toamna, pe aceasta data, s-au nascut personalitati precum: Papa Paul al Vlea (1550),  poetul roman George Bacovia (1881),  Alexandru Cosmovici, cosmolog si muzicolog roman (1901), Aurel Bordenache, pictor, sculptor si grafician roman (1902),  Ilarion Ionescu- Galati, dirijor roman: Keith Flint, cantaret si compozitor englez (The Prodigy).

Printre decese, se numara cele ale unor persoane importante precum: Robert Bellarmin, cardinal, si unul dintre cei 33 de doctori ai Bisericii; Gheorghe Lazar, pedagog roman; Dem Radulescu, actor roman (2000).

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY