Creand o cultura minunata, bogata, Moghulli au reusit sa uneasca aproape tot sub-continentul indian sub conducerea lor.

In 1398, imparatul mongol Timur a patruns in India si a devastat Delhi, dar formarea marelui imperiu in sub-continentul indian s-a format dupa fondarea dinastiei Moghul.

Cel mai celebru dintre toti Moghulii, Akbar, a fost un mare cuceritor si a sustinut pictura in miniatura si alte ramura ale artei ce s-au dezvoltat in aceasta perioada. Armatele lui au reusit sa acapareze nordul, pana au ajuns la Bengal, astazi acolo fiind Bangladesh, reusinds sa isi intinda granitele pana in inima Indiei. Ceea ce este mai important, este faptul ca Akbar a reusit sa aduca pe linia de plutire ordinea sociala si religioasa in India.

Akbar nu era ingaduitor doar pentru ca era vorba de diplomatie; el era foarte interesat de problema religiei, participand la dezbateri intre musulmani, crstini, zoroastri si hindusi; incercand sa creeze propriul sau crez, luand din fiecare religie elemente, in speranta ca va reusi sa uneasca intr-o oarecare masura dezbinata Indie. Evident ca a esuat, doarece s-au infuriat supusii musulmani, iar dupa moartea lui s-a revenit la ortodoxia musulmana.

Apogeul prosperitatii a fost atins in timpul conducerii fiului si nepotului lui Akbar, in pofida amenintarilor continue ale securitatii dinastiei. Dupa moartea mostenitorilor lui, ramanand Aurangzeb, multe provincii au devenit independente, ele supunandu-se doar formal dinastiei.

Dupa lungi lupte interioare, puterea a revenit in cele din urma in mainile englezilor, insa, amintirea maetiei dinastiei Moghul a ramas puternic impregnata.

In timp ce a avut loc rascoala indianta pentru indepartarea conducerii engleze, in fruntea lor a fost ultimul reprezentat al dinastiei Moghul, Bahadur Shah al II- lea, dar evident, a fost doar o marioneta a rivalilor. Dupa ce rascoala a fost pusa la pamant, ultimul Moghul a fost exilat, iar acest eveniment a reprezentat si finalitatea dinastiei.

 

SHARE
Next articleSamsung Galaxy S5

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY